Strona główna » Enfleurage

Enfleurage

« Back to Glossary Index

Enfleurage – jest to jedna z najstarszych metod pozyskiwania absolutu (olejków eterycznych) z substancji roślinnych. Źródła potwierdzają, że enfleurage miał zastosowanie już w starożytnym Egipcie. Polega na umieszczeniu kwiatów (najczęściej delikatnych takich jak jaśmin , kwiat pomarańczy) w mieszaninie tłuszczów – wówczas kwiaty uwalniają swoje aromaty do tłuszczu, który po odpowiednim nasyceniu może zostać wymieszany z alkoholem, gdzie następnie w procesie ekstrakcji można uzyskać czysty absolut. Enfleurage dzielimy na “zimny” i “ciepły”. Enfleurage “zimny” polega na przyczepianiu kwiatów na nasmarowaną tłuszczami szklaną płytkę. Kwiaty nasycają tłuszcze swoimi esencjami. Po jakimś czasie są wymieniane na nowe i tak dalej aż do momentu uzyskania satysfakcjonującego stężenia aromatu w tłuszczu. “Ciepły” enfleurage polega na stałym podgrzewaniu tłuszczów i sukcesywnym dodawania materiału roślinnego, aż do uzyskania właściwego stężenia zapachu. Obecnie metoda enfleurage nie jest już wykorzystywana w produkcji składników perfum z uwagi na bardzo długi czas potrzebny na jej przeprowadzenie.

« Wróć do listy pojęć