Strona główna » Ekstrakcja

Ekstrakcja

« Back to Glossary Index

Ekstrakcja – to proces w którym oddziela się poszczególne składniki z przedmiotu bazowego. W perfumiarstwie za pomocą ekstrakcji pozyskuje się olejki eteryczne, konkrety i absoluty czyli główne składniki perfum. W tym celu przemysł korzysta z poniższych metod:

  • Ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi/Maceracja – niektóre z materiałów są zbyt delikatne, aby udało się wyekstrahować esencję z wykorzystaniem obróbki cieplnej, wówczas powstaje konieczność skorzystania z rozpuszczalnika w postaci na przykład alkoholu. Taki proces może trwać nawet kilka miesięcy. Tę metodę wykorzystuje się głównie w pozyskiwaniu aromatów z materiałów zwierzęcych oraz delikatnych elementów roślinnych.
  • Destylacja – jest to bardzo popularna metoda przy pozyskiwaniu materiału z surowców roślinnych. Polega na wykorzystaniu pary wodnej. Produkt, z którego chcemy pozyskać esencję jest podgrzewany wraz z wodą, ta następnie zostaje odparowana. Tak pozyskane materiały nazywamy olejkami eterycznymi. Destylacja może również odbywać się bez wykorzystania wody – wówczas mówimy o destylacji “suchej”. Ten rodzaj destylacji wykorzystywany jest, kiedy chce się uzyskać zapach na przykład spalonego drewna, ziemi etc.
  • Wytłaczanie/ekstrakcja na zimno – ta metoda jest wykorzystywana głównie do pozyskiwania zapachu z owoców cytrusowych (głównie ze skórek owoców) i polega na wyciskaniu, prasowaniu surowców a następnie zebraniu olejków eterycznych.
  • Enfleurage – czyli zabieg, w którym zapach jest wchłaniany przez inny materiał, najczęściej przez tłuszcz zwierzęcy a następnie ekstrahowany do postaci esencji zapachowej. Enfleurage ciepły – był wykorzystywany do pozyskiwania aromatów z materiałów roślinnych o solidnej budowie. Enfleurage zimny – idealnie się sprawdzał w przypadku roślin delikatnych i mniej trwałych. W dzisiejszych czasach, ze względu na wysokie koszty procesu, jest bardzo rzadko stosowany.
« Wróć do listy pojęć